Sałatka z ogórków z kurkumą i papryką

Sałatka z ogórków z kurkumą i papryką to doskonałe połączenie świeżości i zdrowia. Królujące ogórki, dzięki swojej chrupkości, idealnie współgrają z intensywną barwą i smakiem kurkumy oraz słodyczą papryki. Ta sałatka nie tylko orzeźwia, ale też wzbogaca potrawy o wartości odżywcze, nadając im wyrazistości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj 5 kg ogórków, pokrój w plastry.
  2. Pokrój 3-4 papryki w paseczki, 5 cebul w półpierścienie, 2 marchewki w plastry, oraz pół główki czosnku drobno.
  3. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa.
  4. Dodaj 2 łyżki soli, 1 szklankę octu, 1 szklankę cukru, 1 szklankę wody, 1 łyżkę kurkumy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i liście laurowe.
  5. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka godzin do przegryzienia.
  6. Napełnij słoiki, pasteryzuj przez 15-20 minut po zagotowaniu wody.
  7. Ostudź słoiki do góry dnem, oznacz i przechowuj.
Sałatka z ogórków z kurkumą i papryką

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sałatka z ogórków z kurkumą i papryką, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Sałatki.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up