Placki z dyni z piekarnika

Placki z dyni z piekarnika to wyjątkowe danie, które łączy w sobie smak sezonowej dyni, delikatnych przypraw i zdrowych składników. Idealne na wczesną jesień, te placki są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także sycące i aromatyczne. Dzięki pieczeniu stają się chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przekrój dynię na pół, wydrąż, pokrój na ćwiartki/ósemki i obierz ze skórki (750 g).
  2. Zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach do miski.
  3. Dodaj garść łuskanego ziarna słonecznika (lub inne orzechy/pestki).
  4. Wbij jedno duże jajko (lub dwa małe).
  5. Wsyp 3/4 szklanki mąki (żytnia lub pszenna).
  6. Mieszaj, dodaj więcej mąki, jeśli ciasto się nie klei; w razie potrzeby dodaj dodatkowe jajko.
  7. Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
  8. Rozgrzej patelnię i wlej olej roślinny, aby pokryć dno.
  9. Formuj małe placuszki łyżką i smaż po kilka minut z każdej strony na złocisty kolor.
  10. Przekładaj na kratkę do odparowania i ostudzenia.
  11. Podawaj na gorąco świetne z miodem, konfiturą lub cukrem pudrem
Placki z dyni z piekarnika

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Placki z dyni z piekarnika, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up