Ciasto Francuskie ze Szpinakiem i Mascarpone

Ciasto francuskie ze szpinakiem i mascarpone to wyjątkowe danie łączące delikatność ciasta z wyrazistym smakiem świeżego szpinaku. Dzięki kremowemu serowi mascarpone, całość nabiera aksamitnej konsystencji oraz subtelnego aromatu. To idealna propozycja na przystawkę lub szybki obiad, zaskakująca gości swym smakiem i wyglądem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj i oczyść 400 g świeżego szpinaku, wrzuć na patelnię, odparuj przez 7 minut.
  2. Dodaj ząbki czosnku, soli, świeżo zmielony pieprz i łyżkę soku z cytryny
  3. W misce zmiksuj 3 jajka przez 3-4 minuty, dodaj 300 g sera feta (większość pokruszonego), przyprawy (oregano, pieprz cayenne, gałkę muszkatołową, sól), i wymieszaj.
  4. Połącz przestygnięty szpinak z masą jajeczną i dodaj pozostałe kawałki fety.
  5. Wyłóż patelnię papierem do pieczenia, dodaj 2 łyżki oliwy i umieść na niej 300 g ciasta francuskiego, tak aby wystawało poza brzegi.
  6. Wylej masę szpinakowo-serową na ciasto i zlep brzegi.
  7. Podgrzej na średnim ogniu przez 3-4 minuty, a następnie umieść w nagrzanym do 180°C piekarniku.
  8. Piecz przez 20 minut, aż wierzch ciasta się zrumieni.
  9. Podawaj na ciepło lub zimno.
Ciasto Francuskie ze Szpinakiem i Mascarpone

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ciasto Francuskie ze Szpinakiem i Mascarpone, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up