Karkówka pieczona z cebulą i pieczarkami

Karkówka pieczona z cebulą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które łączy soczystość mięsa z aromatem warzyw. Doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na uroczystości. Dzięki odpowiedniemu marynowaniu i długiemu pieczeniu, mięso staje się niezwykle delikatne, a smaki harmonijnie się przenikają. Przygotujmy je z pasją!

Składniki

Przygotowanie

  1. Plastry karkówki oprószyć solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem i mąką.
  2. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
  3. Na patelni po mięsie podsmażyć posiekaną cebulę, następnie dodać pieczarki i czosnek.
  4. Przełożyć mięso z powrotem na patelnię, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Zalać wodą, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok
  6. Uzupełniać płyn, jeśli za szybko wyparuje.
  7. Zagęścić sos skrobią ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.
  8. Sprawdzić przyprawy, posypać natką.
  9. Podawać z kluskami, ziemniakami lub kaszą
Karkówka pieczona z cebulą i pieczarkami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Karkówka pieczona z cebulą i pieczarkami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up