Kurczak Tikka Masala - Prosty Przepis

Kurczak Tikka Masala to danie, które zdobyło serca wielu smakoszy na całym świecie. Ten prosty przepis pozwoli Ci na szybką i smaczną przygodę w kuchni. Połączenie soczystego kurczaka, aromatycznych przypraw oraz kremowego sosu pomidorowego sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także efektowna. Idealna na rodzinny obiad!
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój 900 g piersi z kurczaka w słupki.
- Wymieszaj 100 ml jogurtu, czosnek, imbir, 1 łyżeczkę soli, 0.5 łyżeczki kardamonu, 2 łyżeczki pieprzu i sok z 0.5 cytryny
- Marynuj kurczaka w lodówce przez 1 godzinę.
- Rozgrzej oliwę na patelni
- Po usmażeniu, dodaj 2-3 łyżki masła i 2 cebule
- Dodaj przyprawy: garam masala, kolendra, chili, kmin rzymski, kurkumę, kardamon, pieprz, sól
- Dodaj 500 ml passaty pomidorowej, gotuj 10 minut.
- Wyłącz gaz, dodaj 30% śmietanę, mieszaj i połącz z kurczakiem
- Podawaj posypane pietruszką, najlepiej z ryżem
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kurczak Tikka Masala - Prosty Przepis, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również