Przepis na nalewkę z pigwy na spirytusie

Nalewka z pigwy na spirytusie to wyjątkowy napój, łączący w sobie aromatyczny smak i zdrowotne właściwości owoców. W tym przepisie pokażę, jak w prosty sposób przygotować tę wyjątkową nalewkę, wykorzystując dojrzałe pigwy, które nadadzą jej niepowtarzalny smak i zapach. Idealna na długie zimowe wieczory!

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj owoce pigwy, nie obieraj, pokrój w ćwiartki.
  2. Umieść owoce w słoju, układając ciasno.
  3. Wymieszaj spirytus z wódką (1:1) i zalej owoce.
  4. Zakręć słój i odstaw na 3 tygodnie, wstrząsając co kilka dni.
  5. Po 3 tygodniach odcedź nalewkę przez sitko do mniejszego słoja.
  6. Owoce zasyp cukrem (2 kg na 4 kg owoców).
  7. Zakręć słój z owocami, wstrząsaj co kilka dni, aż cukier się rozpuści (około 2 tygodni).
  8. Odlej sok z owoców, połącz z nalewką przez gęste sitko.
  9. Przefiltruj przez gazę, przelać do butelek lub beczułki.
  10. Odstaw na kilka miesięcy do dojrzewania
  11. Gotowe!
Przepis na nalewkę z pigwy na spirytusie

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Przepis na nalewkę z pigwy na spirytusie, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Napoje.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up