Nalewka z Winogron na Spirytusie

Nalewka z Winogron na Spirytusie to doskonały sposób na uwiecznienie smaku świeżych winogron. Ta aromatyczna trunkowa propozycja łączy w sobie słodycz owoców z wyrazistością spirytusu, tworząc harmonijny napój idealny do degustacji. Przygotowanie jej jest proste, a efekt z pewnością zachwyci każdego miłośnika domowych nalewek.
Składniki
Przygotowanie
- Umyj i oberwij 1,5 kg jasnych winogron z ogonków.
- Umieść winogrona w 3-litrowym słoju.
- Przygotuj alkohol: zmieszaj 760 ml spirytusu 95% z 240 ml wody (70%).
- Zalej winogrona alkoholem, zakręć słoik i wymieszaj.
- Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na min
- Po maceracji, odcedź owoce, a płyn wlej do innego słoika.
- Dodaj do owoców 700 g miodu, zakręć słoik i poczekaj, aż miód się rozpuści (około 2 tygodnie).
- Odcedź owoce ponownie, a syrop wlej do płynu z alkoholem.
- Wyciskaj resztę soku z owoców i dodaj do słoika.
- Odstaw na jakiś czas do sklarowania (około miesiąca).
- Po uklarowaniu, przelej do butelek, odrzucając osad
- Odstaw do piwnicy na 3 miesiące dojrzewania
- Ciesz się smakiem nalewki!
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Nalewka z Winogron na Spirytusie, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Napoje.
Dodaj komentarz
Zalecamy również