Przepis na Wino z Aronii

Wino z aronii to niezwykle aromatyczny napój, który łączy w sobie bogactwo smaku i właściwości zdrowotne. Przygotowanie tego trunku w domowych warunkach nie jest skomplikowane i wymaga jedynie kilku podstawowych składników oraz odrobiny cierpliwości. Aronia, znana ze swoich antyoksydacyjnych właściwości, nadaje winu niepowtarzalny kolor i smak, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika winiarstwa.
Składniki
Przygotowanie
- Zmrozić 15 kg aroni na 1-2 dni.
- Odmrozić aronię, nie myjąc jej.
- Wycisnąć sok z jabłek (około 5 l).
- Przygotować syrop cukrowy: rozpuścić 3 kg cukru w 5 l wody.
- Połączyć aronię z sokiem jabłkowym i syropem cukrowym.
- Dodać drożdże (pół opakowania PEK z enzymami).
- Mieszać dobrze, fermentację prowadzić przez 1 miesiąc.
- Po miesiącu odcedzić owoce i fermentować sam moszcz.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Przepis na Wino z Aronii, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Napoje.
Dodaj komentarz
Zalecamy również