Zastosowania mięty

Mięta to wszechstronna zioło, które nadaje potrawom świeżości i aromatu. W mojej kuchni wykorzystuję ją nie tylko do sałatek czy napojów, ale także w deserach i daniach głównych. Jej różnorodne odmiany, jak mięta zielona czy pieprzowa, oferują unikalne smaki, które wzbogacają każde danie. Pozwólcie, że odkryjemy wspólnie jej zastosowania!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wypłucz 60 g świeżej mięty, przełóż do blendera, dodaj odrobinę wody i rozdrób.
  2. W garnku zagotuj 600 ml wody, dodaj 600 g cukru i skórkę z jednej cytryny.
  3. Gdy woda się zagotuje, dodaj miętę i sok z jednej cytryny, gotuj przez 5 minut.
  4. Odstaw syrop na 6 godzin (lub na noc).
  5. Przecedź przez sitko z gazą, wyrzuć miętę.
  6. Ponownie zagotuj czysty syrop, rozlej do wyparzonych słoików/butelek i szczelnie zamknij.
  7. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu
Zastosowania mięty

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Zastosowania mięty, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Napoje.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up