Paszteciki ze szpinakiem i serem feta

Paszteciki ze szpinakiem i serem feta to doskonałe danie, łączące chrupiące ciasto z aromatycznym nadzieniem. Idealne jako przystawka lub przekąska, zachwycają smakiem i teksturą. Świeży szpinak, kremowy ser feta oraz delikatne przyprawy tworzą harmonijną całość, którą można podać na ciepło lub na zimno.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozmrozić 900 g szpinaku na patelni.
  2. Odparować wodę, dodać sól (1 łyżeczkę) i 2 ząbki czosnku.
  3. Ostudzić szpinak, dodać 200 g pokruszonego sera feta.
  4. W misce wymieszać 375 g mąki, 60 g masła, 1 łyżeczkę soli.
  5. Dodać 150 g wrzątku, wymieszać w malakserze.
  6. Owinąć ciasto w folię, odstawić na 5-10 minut.
  7. Podzielić ciasto na porcje, rozwałkować i napełnić farszem.
  8. Skleić pierogi, wrzucać do gotującej wody z solą.
  9. Gotować 4-5 minut po wypłynięciu.
  10. Podawać z masłem lub śmietaną
Paszteciki ze szpinakiem i serem feta

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Paszteciki ze szpinakiem i serem feta, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up