Roladki z mięsa mielonego z warzywami

Roladki z mięsa mielonego z warzywami to doskonałe danie, które łączy w sobie smak, zdrowie i estetykę. Wykorzystując soczyste mięso mielone oraz świeże, kolorowe warzywa, możemy stworzyć apetyczne, zarazem pełnowartościowe potrawę. Idealne na rodzinny obiad, roladki zachwycą nie tylko smakiem, ale także wyglądem, dodając koloru każdemu posiłkowi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymieszać 1 kg mięsa mielonego z 2 jajkami, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/4 szklanki mleka, solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką.
  2. Podzielić mięso na 8 części, zwilżyć dłonie.
  3. Przygotować 8 kawałków ogórka konserwowego, papryki, 100 g pokrojonego boczku i jedną czerwoną cebulę.
  4. Rozpłaszczyć każdy kawałek mięsa, nałożyć warzywa i boczek, skleić.
  5. Obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.
  6. Wlać 500 ml bulionu lub wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Dusić pod przykryciem przez 30 minut, obracając zrazy.
  8. Zdjąć z patelni, zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie, doprawić.
  9. Włożyć zrazy do sosu, podawać z dodatkami
Roladki z mięsa mielonego z warzywami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Roladki z mięsa mielonego z warzywami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up