Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym to danie, które łączy w sobie delikatność makaronu i bogaty smak ryby. To doskonała propozycja na elegancki obiad, który zaspokoi nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W prosty sposób przygotujemy sos, który podkreśli aromat łososia, tworząc harmonijną całość.

Składniki

Przygotowanie

  1. Składniki: 500 g tagliatelle, 200 g wędzonego łososia, 300 g śmietany, 500 g pomidorów, 1 cebula czerwona, 15 czarnych oliwek.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, oliwki w krążki, łososia w paseczki.
  3. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć zgrubienie i pokroić w kostkę.
  4. Gotować tagliatelle wg instrukcji na opakowaniu.
  5. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i łososia przez 8 minut.
  6. Dodać pomidory, oliwki, przyprawić pieprzem i papryką, smażyć kolejne 8 minut.
  7. Dodać śmietanę i połowę natki pietruszki, wymieszać i sprawdzić smak (ewentualnie dosolić).
  8. Połączyć sos z makaronem i dokładnie wymieszać.
  9. Podawać na talerze
Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up