Biszkopt z Galaretką i Budyniem

Biszkopt z galaretką i budyniem to klasyczny deser, który łączy lekką, puszystą strukturę biszkoptu z soczystością owocowej galaretki oraz kremowością budyniu. Idealny na różne okazje, zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie tego ciasta wymaga precyzji, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi włożony trud.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: 1 l mleka, 3 budynie śmietankowe, 8 łyżek cukru, 200 g masła, 3 galaretki (na 1 l wody), herbatniki (380 g), pół kg truskawek.
- W małym garnuszku wymieszaj 250 ml mleka z 3 budyniami.
- W dużym garnku zagotuj 750 ml mleka z cukrem.
- Wlej rozmieszany budyń do wrzącego mleka, gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.
- Przykryj folią i wystudź do letniej temperatury.
- Rozpuść galaretki w litrze wody, odstaw do lekkiego stężenia.
- Ucieraj masło, dodając po łyżce schłodzonego budyniu, aż powstanie gęsty krem.
- Wykładaj warstwami herbatniki, masę budyniową, następnie ponownie herbatniki w blasze 25x35 cm.
- Schłódź w lodówce przez 30 minut.
- Pokrój truskawki, wylej na nie lekko stężoną galaretkę.
- Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, aż herbatniki zmiękną.
- Podawaj schłodzone
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Biszkopt z Galaretką i Budyniem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również