Ciasto Drożdżowe z Mrożonymi Truskawkami

Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami to doskonały sposób na wykorzystanie letnich owoców przez cały rok. Jego lekka, puszysta struktura idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami, które dodają smaku i koloru. Przepis ten jest prosty, a efekt końcowy zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Przygotujmy się na kulinarną przygodę!

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj 3 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru, 5 dkg świeżych drożdży, ½ szklanki ciepłego mleka, ½ szklanki oleju, 2 jajka i cukier wanilinowy.
  2. Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.
  3. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj ½ kostki margaryny, ½ szklanki cukru, 1 szklankę mąki pszennej i kilka kropel aromatu cytrynowego, zagnieć na konsystencję mokrego sypkiego piasku.
  4. Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 15 minut do podrośnięcia.
  5. Na cieście rozłóż 500g mrożonych owoców (np
  6. Posyp kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku w 200°C przez około 40-45 minut.
  7. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto Drożdżowe z Mrożonymi Truskawkami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ciasto Drożdżowe z Mrożonymi Truskawkami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up