Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami to doskonałe połączenie kruchości i owocowej świeżości. Kruche ciasto stanowi solidną bazę dla delikatnego, kremowego nadzienia serowego, które harmonijnie łączy się z soczystymi brzoskwiniami. Przygotowanie tego deseru wymaga nieco cierpliwości, ale efekty z pewnością osładzą każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zagnieć kruche ciasto: 520 g mąki, 60 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 żółtek, 250 g zimnego masła.
  2. Podziel ciasto na 2 części (jedna większa).
  3. Zawiń w folię, wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę.
  4. Odsącz i pokrój 1 puszkę brzoskwiń.
  5. Wyłóż formę (35x25 cm) papierem, boki wysmaruj masłem i bułką tartą.
  6. Zetrzyj większą część ciasta na spód, piecz w 180°C przez 8-10 minut.
  7. Przygotuj masę: 1,2 kg sera, 4 łyżki cukru, aromat pomarańczowy, 3 jajka, 2 budynie (60 g każdy).
  8. Ubij 5 białek z połową szklanki cukru.
  9. Na podpieczony spód wyłóż masę serową, pokrojone brzoskwinie, ubite białka, a na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
  10. Piecz w 180°C przez 1 godzinę
  11. Studź w wyłączonym piekarniku, potem w lodówce.
  12. Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up