Sernik na zimno z brzoskwiniami i biszkoptami

Sernik na zimno z brzoskwiniami i biszkoptami to klasyczny deser, który łączy delikatność serowej masy z soczystymi owocami i chrupiącymi biszkoptami. Idealny na letnie dni, zachwyca prostotą przygotowania oraz wyjątkowym smakiem. Przepis ten z pewnością usatysfakcjonuje miłośników słodkości, oferując orzeźwiającą i lekką alternatywę dla tradycyjnych serników pieczonych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuść 2 galaretki brzoskwiniowe w 4 szklankach gorącej wody
  2. Zmiel lub zblenduj 1 kg tłustego sera białego.
  3. Miksuj 120 g miękkiego masła z ⅔ szklanki cukru pudru na puszystą masę
  4. Dodawaj 3 żółtka po jednym, miksując.
  5. Dodaj ser po 1 łyżce.
  6. Rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w ⅓ szklanki gorącej wody, a następnie dodaj do ½ ⅔ szklanki zmiksowanych brzoskwiń.
  7. Wymieszaj masę serową z brzoskwiniami, ewentualnie dosłodź do smaku.
  8. Na dnie tortownicy (24 cm) ułóż namoczone w mleku biszkopty.
  9. Wylej masę serową na biszkopty, wyrównaj.
  10. Ułóż pokrojone brzoskwinie na wierzchu, następnie zalej wystudzoną galaretką.
  11. Opcjonalnie dodaj pokruszone maliny.
  12. Chłodź w lodówce przez kilka godzin lub na całą noc
Sernik na zimno z brzoskwiniami i biszkoptami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sernik na zimno z brzoskwiniami i biszkoptami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up