Sernik na zimno z brzoskwiniami i biszkoptami

Sernik na zimno z brzoskwiniami i biszkoptami to klasyczny deser, który łączy delikatność serowej masy z soczystymi owocami i chrupiącymi biszkoptami. Idealny na letnie dni, zachwyca prostotą przygotowania oraz wyjątkowym smakiem. Przepis ten z pewnością usatysfakcjonuje miłośników słodkości, oferując orzeźwiającą i lekką alternatywę dla tradycyjnych serników pieczonych.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuść 2 galaretki brzoskwiniowe w 4 szklankach gorącej wody
- Zmiel lub zblenduj 1 kg tłustego sera białego.
- Miksuj 120 g miękkiego masła z ⅔ szklanki cukru pudru na puszystą masę
- Dodawaj 3 żółtka po jednym, miksując.
- Dodaj ser po 1 łyżce.
- Rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w ⅓ szklanki gorącej wody, a następnie dodaj do ½ ⅔ szklanki zmiksowanych brzoskwiń.
- Wymieszaj masę serową z brzoskwiniami, ewentualnie dosłodź do smaku.
- Na dnie tortownicy (24 cm) ułóż namoczone w mleku biszkopty.
- Wylej masę serową na biszkopty, wyrównaj.
- Ułóż pokrojone brzoskwinie na wierzchu, następnie zalej wystudzoną galaretką.
- Opcjonalnie dodaj pokruszone maliny.
- Chłodź w lodówce przez kilka godzin lub na całą noc
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sernik na zimno z brzoskwiniami i biszkoptami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również