Tort orzechowy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Tort orzechowy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone to wykwintny deser, idealny na specjalne okazje. Kruchy spód orzechowy, połączony z delikatną, puszystą warstwą kremu z mascarpone i śmietany, tworzy harmonijną całość. W tym przepisie zharmonizujemy smaki i tekstury, zaskakując gości wyjątkowym połączeniem.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki w temperaturze pokojowej.
- Zalej 300 g zmielonego maku 1,5 szklanki wrzącej wody/mleka, odstaw na 1 godzinę.
- Wyciśnij nadmiar płynu z maku, zmiksuj na jasną masę.
- Dodaj: 3 łyżki kaszy manny, 2 łyżki bułki tartej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, 0,5 szklanki mielonych migdałów, wymieszaj.
- Ubij 8 białek z 150 g cukru, dodawaj do masy makowej, mieszaj delikatnie.
- Przelej do tortownicy (24-23 cm), piecz 45 min w 175°C.
- Po ostudzeniu przekrój biszkopt na blaty.
- Przygotuj krem: Miksuj 750 g mascarpone i 600 g śmietanki, dodaj 100 g cukru pudru.
- Na dolny blat rozsmaruj konfiturę, nałóż 360 g kremu.
- Ułóż drugi blat, pokryj resztą kremu, wyrównaj boki i górę.
- Udekoruj tort, schłodź w lodówce.
- Kroić i podawać
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Tort orzechowy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również