Tort orzechowy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Tort orzechowy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone to wykwintny deser, idealny na specjalne okazje. Kruchy spód orzechowy, połączony z delikatną, puszystą warstwą kremu z mascarpone i śmietany, tworzy harmonijną całość. W tym przepisie zharmonizujemy smaki i tekstury, zaskakując gości wyjątkowym połączeniem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki w temperaturze pokojowej.
  2. Zalej 300 g zmielonego maku 1,5 szklanki wrzącej wody/mleka, odstaw na 1 godzinę.
  3. Wyciśnij nadmiar płynu z maku, zmiksuj na jasną masę.
  4. Dodaj: 3 łyżki kaszy manny, 2 łyżki bułki tartej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, 0,5 szklanki mielonych migdałów, wymieszaj.
  5. Ubij 8 białek z 150 g cukru, dodawaj do masy makowej, mieszaj delikatnie.
  6. Przelej do tortownicy (24-23 cm), piecz 45 min w 175°C.
  7. Po ostudzeniu przekrój biszkopt na blaty.
  8. Przygotuj krem: Miksuj 750 g mascarpone i 600 g śmietanki, dodaj 100 g cukru pudru.
  9. Na dolny blat rozsmaruj konfiturę, nałóż 360 g kremu.
  10. Ułóż drugi blat, pokryj resztą kremu, wyrównaj boki i górę.
  11. Udekoruj tort, schłodź w lodówce.
  12. Kroić i podawać
Tort orzechowy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Tort orzechowy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up