Buraki na zimę bez octu

Buraki na zimę bez octu to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych tych warzyw. Przygotowanie ich w ten sposób zapewnia naturalną słodycz buraków, a jednocześnie eliminuje ostry smak octu. W tym przepisie wykorzystamy sól, przyprawy i delikatne przyprawienie, tworząc idealny dodatek do zimowych potraw.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę podsmażyć na oliwie/oleju.
  2. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę, smażyć 10 minut.
  3. Dodać sprasowany czosnek, wymieszać.
  4. W dużym garnku umieścić buraki, 2 łyżki soli, 1 szklankę cukru, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
  5. Dodać 1 płaską łyżeczkę mielonego pieprzu oraz sok z 1 cytryny, dobrze podgrzać.
  6. Doprawić do smaku dodatkowymi przyprawami (sól, sok z cytryny).
  7. Przełożyć buraki do słoików, zostawiając 2 cm wolnego miejsca.
  8. Dokładnie wytrzeć pokrywki i brzeg słoików.
  9. Ułożyć ściereczkę na dnie garnka, włożyć słoiki, zalać gorącą, niegotującą się wodą.
  10. Po podskakiwaniu słoików, wyjąć je i pozostawić do przestygnięcia.
Buraki na zimę bez octu

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Buraki na zimę bez octu, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up