Cukinia z Chili do Słoików

Cukinia z Chili do Słoików to doskonały sposób na zachowanie smaku świeżych warzyw na dłużej. Ten przepis łączy delikatną, soczystą cukinię z pikantnym chili, tworząc idealny dodatek do dań głównych czy sałatek. Dzięki konserwacji w słoikach, możesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem przez cały rok.
Składniki
Przygotowanie
- Cukinię pokrój w słupki, czosnek w plasterki.
- W garnku wymieszaj cukinię, czosnek, sól i chilli; odstaw na 2-3 godziny.
- W innym garnku zagotuj olej, ocet i cukier.
- Zalej cukinię gorącą zalewą, dokładnie wymieszaj.
- Umieść cukinię i czosnek w słoikach, zalej zalewą, mocno zakręć.
- Słoiki umieść w dużym garnku, zalej wodą do 3/4 wysokości, przykryj pokrywką.
- Pasteryzuj przez 6-7 minut od momentu zagotowania.
- Wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Cukinia z Chili do Słoików, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również