Cukinia z Chili do Słoików

Cukinia z Chili do Słoików to doskonały sposób na zachowanie smaku świeżych warzyw na dłużej. Ten przepis łączy delikatną, soczystą cukinię z pikantnym chili, tworząc idealny dodatek do dań głównych czy sałatek. Dzięki konserwacji w słoikach, możesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem przez cały rok.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukinię pokrój w słupki, czosnek w plasterki.
  2. W garnku wymieszaj cukinię, czosnek, sól i chilli; odstaw na 2-3 godziny.
  3. W innym garnku zagotuj olej, ocet i cukier.
  4. Zalej cukinię gorącą zalewą, dokładnie wymieszaj.
  5. Umieść cukinię i czosnek w słoikach, zalej zalewą, mocno zakręć.
  6. Słoiki umieść w dużym garnku, zalej wodą do 3/4 wysokości, przykryj pokrywką.
  7. Pasteryzuj przez 6-7 minut od momentu zagotowania.
  8. Wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Cukinia z Chili do Słoików

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Cukinia z Chili do Słoików, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up