Jabłka do Szarlotki w Słoikach

Przygotowanie jabłek do szarlotki w słoikach to doskonały sposób na zachowanie letnich smaków na zimę. Dzięki odpowiedniej obróbce i przyprawom uzyskasz intensywny smak, który podkreśli każdą domową szarlotkę. W tym przepisie przedstawię kroki, które pozwolą Ci stworzyć perfekcyjne jabłka do słoików – idealne na każdą porę roku.
Składniki
Przygotowanie
- Składniki: 1 kg jabłek, sok z 2 cytryn, 100 ml wody, cukier (1-5 łyżek), 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (25 g).
- Jabłka pokroić na kostkę, usunąć gniazda nasienne.
- W garnku wymieszać jabłka z sokiem cytrynowym, wodą, cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Podgrzewać na mocnym ogniu aż zgęstnieje, następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut.
- Przygotować słoiki: sprawdzić, czy są czyste i nieuszkodzone.
- Przełożyć jabłka do gorących słoików, mocno ubić.
- Słoiki zamknąć, umieścić w garnku z wodą (gorącą) do wysokości 4/5 słoika.
- Wekować przez 5 minut, od momentu wrzenia wody.
- Szczelnie zakręcić słoiki, odstawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy lub w cieple do 3 miesięcy.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Jabłka do Szarlotki w Słoikach, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również