Ciasto miodowe z kaszą manną

Ciasto miodowe z kaszą manną to wyjątkowy wypiek, łączący słodycz miodu z delikatnością kaszy manną. Idealna na każdą okazję, zachwyca nie tylko smakiem, ale także teksturą. Dzięki miodowi ciasto nabiera wilgotności, a kasza manna dodaje mu puszystości. Przygotowanie jest proste, a efekty zadowolą każdego łasucha.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj budyń: w 800 ml mleka rozpuść 3 budynie, gotuj resztę mleka, wlej mieszaninę, mieszaj do zgęstnienia, przykryj folią.
- W garnku podgrzej: 125 g masła, 100 g cukru, 100 g miodu aż się rozpuści.
- W misce przesiej 500 g mąki, dodaj 1 łyżkę sody, wlej masę maslaną, dodaj 1 całe jajko, zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na 2 części, każdą rozwałkuj, upiecz w piekarniku 180°C przez 10-14 minut (do zrumienienia).
- Utrzyj 175 g masła z 100 g drobnego cukru, dodaj 2 żółtka, następnie po łyżce ostudzonego budyniu.
- Na jeden blat ciasta rozsmaruj krem, przykryj drugim blatem.
- Przygotuj masę orzechową: podpraż 350 g orzechów, wymieszaj z 100 g masła, 100 g miodu, 100 g cukru, nałóż na wierzch ciasta.
- Schłodź w lodówce przez 12 godzin przed podaniem
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ciasto miodowe z kaszą manną, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również