Ciasto z galaretką i malinami

Ciasto z galaretką i malinami to efektowny deser, który łączy w sobie lekkość biszkoptu, soczystość owoców i delikatność galaretki. Idealne na letnie przyjęcia, zaskoczy gości swoją świeżością i wyjątkowym smakiem. Przygotowanie tego ciasta jest proste, a efekt zawsze spektakularny. Zapraszam do wspólnego odkrywania tego pysznego przepisu!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij białka, odstaw.
  2. Wymieszaj mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  3. Dodaj oliwę i sok z cytryny, delikatnie wymieszaj.
  4. Wylej ciasto do wysmarowanej masłem blaszki, piecz 30-40 minut w 170°C.
  5. Przygotuj galaretkę: gotuj maliny (mrożone lub świeże) z wodą i cukrem, a następnie przecedź.
  6. Dodaj sok z cytryny i namoczoną żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia.
  7. Ubij schłodzoną śmietankę, dodaj do niej ostudzoną galaretkę.
  8. Wylej masę na ostudzony biszkopt, ułóż maliny.
  9. Przykryj galaretką, schłódź w lodówce na kilka godzin.
  10. Podawaj, ciesz się smakiem!
Ciasto z galaretką i malinami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ciasto z galaretką i malinami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up