Ciasto z Owocami i Kisielem

Ciasto z Owocami i Kisielem to doskonały deser, który łączy świeżość owoców z delikatną, wilgotną strukturą ciasta. Dzięki użyciu kisielu, zyskuje nie tylko atrakcyjny wygląd, ale także intensywny smak. Idealne na każdą okazję, z pewnością zachwyci gości oraz domowników. Przygotowanie tego ciasta to prawdziwa przyjemność!

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj: 250 g mąki, 100 g zimnego masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany.
  2. Zagnieć ciasto, podziel na 2 części: 1/3 do zamrażarki, 2/3 do lodówki (na 1 godzinę).
  3. Przygotuj 0,5 kg owoców (300 g rabarbaru + 200 g innych owoców), rabarbar zasyp cukrem na 30 minut.
  4. Ubij 3 białka na sztywną pianę, dodawaj 3/4 szklanki cukru pudru, na koniec dodaj 1 budyń, wymieszaj szpatułką.
  5. Ciasto z lodówki wyłóż do formy (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na ciasto wyłóż owoce, następnie piankę z białek, posyp ciastem z zamrażalnika (na tarce).
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku (170°C) przez około 15 minut, aż się zarumieni.
Ciasto z Owocami i Kisielem

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ciasto z Owocami i Kisielem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up