Dżem z borówek amerykańskich i jabłek

Dżem z borówek amerykańskich i jabłek to idealne połączenie słodyczy i kwasowości, które zadowoli każdego smakosza. Borówki dodają intensywnego smaku, podczas gdy jabłka wprowadzają naturalną gładkość i strukturę. Przygotowanie tego dżemu jest proste i satysfakcjonujące, a efekt końcowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa czy deserów.
Składniki
Przygotowanie
- Do garnka wlej borówki (0,5 kg).
- Dodaj szczyptę soli (większą).
- Gotuj pod przykryciem, aż borówki zmiękną (kilka minut).
- Po ugotowaniu, dodaj 3 łyżki cukru (wg gustu).
- Na minimalnym ogniu rozpuść cukier.
- W osobnej misce wymieszaj 3 łyżki wody z 1 płaską łyżką mąki ziemniaczanej.
- Powoli dodawaj mieszankę do borówek, ciągle mieszając.
- Gotuj jeszcze przez 4 minuty.
- Napełnij umyte i wyparzone słoiki.
- Zakręć słoiki i odwróć
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Dżem z borówek amerykańskich i jabłek, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również