Enchilada z mięsem i kukurydzą

Enchilada z mięsem i kukurydzą to pyszne, meksykańskie danie, które łączy mięso mielone, słodką kukurydzę i aromatyczne przyprawy, wszystko zwinięte w tortillę kukurydzianą. Podawane z sosem enchilada i serem, to idealna propozycja na sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest proste, a smaki harmonijnie się uzupełniają.

Składniki

Przygotowanie

  1. Lekko usmażyć tortille w gorącym oleju (5 sek
  2. Wymieszać pastę pomidorową z bulionem wołowym, papryką i pieprzem cayenne.
  3. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać czosnek, a następnie mięso wołowe
  4. Gotować mięso przez 7 minut, następnie dodać mąkę i wymieszać.
  5. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut (sos powinien zgęstnieć).
  6. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  7. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować część sosu, nadziać tortille serem i cebulą, zwinąć i ułożyć w naczyniu.
  8. Przykryć resztą sosu i posypać serem.
  9. Piec przez 10 minut, aż ser się roztopi.
  10. Podawać z ryżem i fasolą
Enchilada z mięsem i kukurydzą

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Enchilada z mięsem i kukurydzą, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up