Enchilada z mięsem i kukurydzą

Enchilada z mięsem i kukurydzą to pyszne, meksykańskie danie, które łączy mięso mielone, słodką kukurydzę i aromatyczne przyprawy, wszystko zwinięte w tortillę kukurydzianą. Podawane z sosem enchilada i serem, to idealna propozycja na sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest proste, a smaki harmonijnie się uzupełniają.
Składniki
Przygotowanie
- Lekko usmażyć tortille w gorącym oleju (5 sek
- Wymieszać pastę pomidorową z bulionem wołowym, papryką i pieprzem cayenne.
- Na patelni podsmażyć cebulę, dodać czosnek, a następnie mięso wołowe
- Gotować mięso przez 7 minut, następnie dodać mąkę i wymieszać.
- Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut (sos powinien zgęstnieć).
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować część sosu, nadziać tortille serem i cebulą, zwinąć i ułożyć w naczyniu.
- Przykryć resztą sosu i posypać serem.
- Piec przez 10 minut, aż ser się roztopi.
- Podawać z ryżem i fasolą
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Enchilada z mięsem i kukurydzą, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również