Gulasz wołowy do placków ziemniaczanych

Gulasz wołowy do placków ziemniaczanych to klasyka polskiej kuchni, łącząca wyrazisty smak duszonej wołowiny z chrupiącymi plackami. Przygotowanie tego dania wymaga staranności, ale nagrodą jest aromatyczny, gęsty sos, który doskonale współgra z delikatnym, złocistym ciastem ziemniaczanym. Idealna propozycja na sycący obiad.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój 600 g pręgi wołowej w kostkę.
- Obierz i posiekaj 1 dużą cebulę oraz 4 ząbki czosnku.
- Na rozgrzanej patelni z 30 ml oleju rzepakowego smaż mięso na dużym ogniu.
- Przenieś mięso do garnka, na tej samej patelni przesmaż cebulę, a potem dodaj czosnek.
- Dodaj do garnka 600 ml wody, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawy (papryki, ziele angielskie, liście laurowe) i przemieszać.
- Gotuj na minimalnym ogniu przez 1,5-2 godziny.
- Po 1-1,5 godziny dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kiszone ogórki.
- Gotuj jeszcze około 30-40 minut.
- Podawaj gulasz na plackach ziemniaczanych, dodaj łyżkę śmietany i świeżą pietruszkę
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Gulasz wołowy do placków ziemniaczanych, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również