Jak zrobić idealne jajko sadzone?

Idealne jajko sadzone to podstawa wielu dań i kluczowy element śniadania. Jego delikatne białko i płynne żółtko stanowią harmonijną całość, której każdy może się nauczyć osiągnąć. W tym przepisie pokażę, jak krok po kroku uzyskać perfekcyjnie przyrządzony jajko, które zachwyci smakiem i prezentacją.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: jajka, masło, sól, pieprz, tosty.
  2. Rozgrzej patelnię non-stick na średnim ogniu.
  3. Rozpuść odrobinę masła, aby nasmarować patelnię.
  4. Gdy masło zacznie skwierczeć, delikatnie wbij jajka z brzegu blatu.
  5. Posól i popieprz jajka.
  6. Dodaj dużą łyżkę masła, aby bazyjkować białka, unikając żółtek.
  7. Basiuj białka masłem, aż będą ładne i złote.
  8. Zmniejsz ogień, sprawdź, czy białka są ścięte.
  9. Ostrożnie przetransferuj jajka na talerz.
  10. Podawaj z tostami do maczania w płynnym żółtku
Jak zrobić idealne jajko sadzone?

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Jak zrobić idealne jajko sadzone?, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Śniadania.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up