Kluski Leniwe z Sera z Wiaderka

Kluski leniwe z sera z wiaderka to proste, ale wyjątkowo smaczne danie, które zachwyci każdego. Te delikatne knedle, wykonane z twarogu, mąki i jajek, charakteryzują się niezwykłą lekkością. Dzięki szybkiej i łatwej metodzie przygotowania, idealnie nadają się na obiad lub kolację, a ich uniwersalność pozwala na różnorodne dodatki.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgnieć półtłusty twaróg widelcem lub przeciskając przez praskę.
- Dodaj pół łyżeczki soli i jedno jajko, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj 3 czubate łyżki mąki, ponownie wymieszaj.
- Uformuj płaski placek o wysokości około 2 cm z masy.
- Zagotuj osoloną wodę w garnku.
- Mokrym widelcem odcinaj kluseczki z masy i zanurzaj we wrzątku.
- Gotuj kluseczki przez pół minuty od wypłynięcia.
- Podawaj z cebulką lub z bułką tartą na maśle (po wystudzeniu).
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kluski Leniwe z Sera z Wiaderka, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również