Kurczak na ryżu z warzywami

Kurczak na ryżu z warzywami to doskonałe danie, które łączy w sobie smak i wartości odżywcze. Przygotowując je, zaczynamy od soczystego kurczaka, który podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy świeże warzywa, wszystko to podkreślamy przyprawami i gotujemy na aromatycznym ryżu. Efekt? Wykwintny smak w każdym kęsie!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Natrzyj 500g podudzi z kurczaka przyprawami (sól, pieprz, mieszanka przypraw).
  3. Wsyp 400g surowego ryżu do żaroodpornego naczynia.
  4. Zalej ryż 750ml letniego rosołu, delikatnie wymieszaj.
  5. Ułóż mięso na ryżu w naczyniu.
  6. Na mięsie rozłóż 450g mrożonych warzyw (np
  7. Skrop olejem (4 łyżki) i posól.
  8. Piecz przez 2 godziny bez przykrycia, w razie potrzeby przykryj na koniec.
  9. Sprawdź, czy mięso i ryż są dobrze ugotowane.
  10. Podawaj na gorąco
Kurczak na ryżu z warzywami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kurczak na ryżu z warzywami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up