Makaron po chińsku z tofu

Makaron po chińsku z tofu to niezwykle smaczne danie, które łączy w sobie wyraziste smaki Azji z lekkością makaronu i chrupkością warzyw. Tofu, bogate w białko, stanowi idealny substytut mięsa, a odpowiednie przyprawy dodają potrawie charakteru. Przygotowanie jest szybkie i proste, co czyni je idealnym wyborem na obiad czy kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Odsącz tofu, pokrój w kostkę.
- Obtocz w mące ziemniaczanej.
- Opcjonalnie, zamarynuj tofu w sosie sojowym.
- Smaż tofu na oleju sezamowym, aż zarumieni.
- Przygotuj warzywa: marchewkę, paprykę, brokuły.
- Ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją.
- Na patelni podsmaż warzywa i grzyby, dodaj przyprawy.
- W miseczce przygotuj sos (sos sojowy, cytrynowy, pastę tamaryndowca, sos rybny, czosnek, sok z limonki).
- Dodaj makaron, tofu i sos do patelni, wymieszaj.
- Podawaj z posiekanym szczypiorem.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Makaron po chińsku z tofu, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również