Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to niezwykle efektowne i smaczne danie, idealne na wiosenne obiady. Świeże, chrupiące szparagi doskonale łączą się z delikatnym sosem śmietanowym, tworząc harmonijną kompozycję. Wystarczy kilka składników, aby wydobyć pełnię smaku oraz cieszyć się aromatycznym posiłkiem, pełnym sezonowych inspiracji.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
  2. Odlej pół szklanki wody z makaronu.
  3. Na patelni rozpuść masło z oliwą.
  4. Smaż drobno pokrojoną cebulę przez 3 minuty.
  5. Dodaj starty czosnek, smaż przez chwilę.
  6. Wlej białe wino, gotuj 5 minut do odparowania alkoholu.
  7. Dodaj pokrojone szparagi (bez zdrewniałych końcówek), smaż 5 minut.
  8. Wlej śmietankę, dodaj odlaną wodę, sól i pieprz, gotuj 5-7 minut.
  9. Gdy sos zgęstnieje, dodaj ugotowany makaron i natkę pietruszki.
  10. Wymieszaj, na koniec dodaj starty ser (Gran Padano lub parmezan)
  11. Podawaj
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up