Mięso mielone z makaronem w sosie śmietanowym

Mięso mielone z makaronem w sosie śmietanowym to danie, które łączy w sobie prostotę i bogactwo smaku. Idealne na rodzinny obiad, łączy soczyste mięso z delikatnym makaronem, a całość oblewa kremowy sos śmietanowy. Przygotowanie tej potrawy jest szybkie i łatwe, co sprawia, że doskonale sprawdzi się w codziennym menu.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj osoloną wodę na makaron.
- Na oleju podsmaż 30 dkg pokrojonych pieczarek.
- W drugim rondlu na oleju podsmaż 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe lub indyk).
- Dodaj 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, odrobinę ostrej papryki, 1 łyżeczkę tymianku, 0,5 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
- Ugotuj makaron penne według przepisu, aż będzie al dente.
- Do mięsa wlej 200 ml śmietanki kremówki i dodaj 150 g serka mascarpone
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu.
- Dodaj posiekany lubczyk i natkę pietruszki do sosu, wymieszaj.
- Dodaj odcedzony makaron (nie płuczony) do sosu, wymieszaj i spróbuj do smaku.
- Podawaj, dekorując świeżymi ziołami.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Mięso mielone z makaronem w sosie śmietanowym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również