Miodownik z Orzechami i Budyniem

Miodownik z Orzechami i Budyniem to wyjątkowy deser, który łączy w sobie słodkość miodu, chrupkość orzechów i delikatność budyniu. Ten tradycyjny wypiek zachwyca nie tylko smakiem, ale także estetyką. Przygotowując go, zwrócimy uwagę na staranny dobór składników, co zapewni niezapomniane doznania kulinarne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podgrzej miód w małym garnku, dodaj mleko i wymieszaj.
  2. W misce połącz mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną.
  3. Dodaj schłodzony miód z mlekiem, masło (pokrojone), jajka i ekstrakt waniliowy
  4. Podziel ciasto na 4 równe części.
  5. Rozwałkuj pierwszą część ciasta na dno formy do pieczenia (cienko).
  6. W rondlu podgrzej masło, miód, cukier – chwilę razem smaż, aż się skarmelizują
  7. Na rozwałkowane ciasto nałóż karmelizowane pecany, piecz w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez 10 minut.
  8. Każdą z pozostałych 3 części ciasta piecz krócej w tej samej temperaturze.
  9. Przygotuj krem: zmiksuj mascarpone, pokruszone pecany, butterscotch, rum i pastę waniliową.
  10. Na pierwszą warstwę ciasta rozsmaruj dżem, dodaj krem, powtarzaj z pozostałymi warstwami.
  11. Schładzaj przez 2 dni w lodówce.
  12. Przed podaniem odczekaj godzinę w temperaturze pokojowej
Miodownik z Orzechami i Budyniem

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Miodownik z Orzechami i Budyniem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up