Nadzienie do kurczaka po polsku

Nadzienie do kurczaka po polsku to klasyczne podejście do jednego z ulubionych dań w polskiej kuchni. Łączy w sobie soczyste mięso, aromatyczną cebulę oraz świeże zioła, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Przygotowanie nadzienia to kluczowy krok, który nadaje kurczakowi wyjątkową głębię i tradycyjny charakter.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój bułkę paryską na centymetrowe plastry.
- Namocz bułkę w 3/4 litra mleka.
- Posiekaj pęczek pietruszki.
- Oczyść wątróbkę z tłuszczu i żyłek, pokrój w drobną kostkę (nie blenduj).
- W misce rozgnieć namoczoną bułkę, dodaj łyżeczkę soli i 4 łyżeczki cukru.
- Dodaj 0,25-0,3 kg wątróbki oraz pół kostki masła.
- Dodaj 2 jajka i wymieszaj wszystko dokładnie.
- W razie potrzeby, zagęść farsz bułką tartą.
- Farszem napełnij kurczaka i pozostały farsz umieść w brytfance.
- Piecz kurczaka w 180°C z termoobiegiem, przykrytego przez 1-1,5 godziny, a następnie dodaj farsz.
- Piecz dalej, odkrywając folię na ostatnie 20 minut, aż kurczak i farsz będą przyrumienione.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Nadzienie do kurczaka po polsku, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również