Pałki z kurczaka w sosie własnym

Pałki z kurczaka w sosie własnym to klasyczne danie, które łączy prostotę z głębią smaku. Wykorzystując składniki dostępne w każdym domu, można stworzyć pełne aromatu danie, idealne na rodzinny obiad. Klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim marynowaniu i duszeniu, które wydobędzie z mięsa soczystość oraz bogactwo smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przypraw podudzia: 2 łyżeczki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki papryki chili, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i 4 łyżki oliwy
  2. Wymieszaj i odstaw do lodówki na noc.
  3. Pokrój czosnek (na połówki) i cebulę (na osiem części).
  4. Na rozgrzanej patelni podsmaż podudzia na złoty kolor.
  5. Dodaj cebulę, czosnek, pietruszkę, 250 ml wody, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie.
  6. Duś na małym ogniu przez 1 godzinę pod przykryciem.
  7. Wyjmij mięso
  8. Dodaj zaklepkę do duszącego się sosu, zagotuj.
  9. Podawaj z ziemniakami lub kaszą
Pałki z kurczaka w sosie własnym

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Pałki z kurczaka w sosie własnym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up