Pasztet z cukinii, marchewki i kaszy manny

Pasztet z cukinii, marchewki i kaszy manny to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości. Łączy w sobie delikatność warzyw oraz sytość kaszy, tworząc wyjątkową konsystencję. Idealnie sprawdzi się jako przystawka lub lekka kolacja. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak zadowoli każdego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odcinamy końcówki 2-3 cukinii, ścieramy na tarce dużych oczkach, odsączamy z soli.
  2. Kroimy 2 cebule w kostkę, siekamy 2 ząbki czosnku.
  3. Smażymy cebulę na oleju do zeszklenia, dodajemy czosnek na minutę.
  4. Ziemniaki (2-3) kroimy lub blendujemy z 1 jajkiem na gładką masę.
  5. Mieszamy odcedzoną cukinię, startą marchew, ziemniaki, 3 jajka, 0.5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę papryki, cebulę, 0.33 szklanki oleju, koperek oraz 0.5 szklanki kaszy manny.
  6. Przekładamy masę do foremek, wyrównujemy powierzchnię.
  7. Pieczemy w 180°C przez około 1 godzinę (grzanie góra-dół).
Pasztet z cukinii, marchewki i kaszy manny

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Pasztet z cukinii, marchewki i kaszy manny, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up