Placki z cukinii z mięsem mielonym

Placki z cukinii z mięsem mielonym to idealne połączenie zdrowego warzywa z bogatym smakiem mięsa. To danie, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję – zarówno jako smakowity obiad, jak i sycąca kolacja. Przygotowanie placków jest proste i szybkie, a ich chrupiąca skórka zachwyci nawet największych smakoszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zetrzyj dużą cukinię na grubych oczkach, posól i odczekaj 10 minut, aby puściła wodę
  2. Odciśnij cukinię z nadmiaru wody
  3. W dużej misce wymieszaj odciśniętą cukinię z 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego), 1 posiekaną cebulą, ½ pęczka natki pietruszki, ½ pęczka kopru, 3 posiekanymi ząbkami czosnku, 3 jajkami, 100 g mąki, 20 g skrobi ziemniaczanej, solą i pieprzem
  4. Dokładnie wymieszaj składniki
  5. Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym nakładaj farsz w formie placków
  6. Smaż na złoty kolor z obu stron
  7. Podawaj na ciepło, smacznego!
Placki z cukinii z mięsem mielonym

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Placki z cukinii z mięsem mielonym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up