Placki z dyni na ostro

Placki z dyni na ostro to doskonała propozycja na rozgrzewające danie, które łączy w sobie delikatność dyni z wyrazistymi przyprawami. W tym przepisie wykorzystamy świeżą dynię, czosnek, chili oraz zioła, co sprawi, że placki nabiorą intensywnego smaku. Idealne jako przystawka lub lekki posiłek!
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj 750 g dyni: przekrój na pół, wydrąż, podziel na ćwiartki ósemki i obierz.
- Zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach do miski.
- Dodaj garść łuskanego ziarenka słonecznika (lub pestki dyni, orzechy, ziarna sezamowe).
- Wbij jedno duże jajko (lub dwa małe).
- Dodaj 3/4 szklanki mąki żytniej (lub innej).
- Mieszaj, aż uzyskasz spoistą masę; w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub jajko.
- Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym (dno pokryte).
- Formuj małe placuszki i smaż na złocisty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu, przekładaj na metalową kratkę, aby ostygły.
- Podawaj na gorąco, z miodem, konfiturą lub cukrem pudrem
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Placki z dyni na ostro, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również