Placki z kiszonej kapusty i ziemniaków

Placki z kiszonej kapusty i ziemniaków to klasyczne danie, które łączy w sobie smak tradycji z prostotą wykonania. Wykorzystując kwasowość kiszonej kapusty oraz delikatność ziemniaków, przygotujemy wyjątkowe placki, idealne na każdą okazję. Ich chrupiąca skórka oraz aromatyczne wnętrze z pewnością zachwycą miłośników domowej kuchni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zetrzyj ziemniaki na średnich oczkach, odsącz na sicie.
  2. Pokrój kiszoną kapustę w drobną kosteczkę.
  3. Wymieszaj kapustę z odsączonymi ziemniakami (nie całkiem suche).
  4. Wbij 2 jajka, dodaj 2 łyżki mąki, sól, pieprz i majeranek
  5. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę na tłuszczu (masło/smalec).
  6. Dodaj pokrojone pieczarki, smaż aż lekką złocistą barwę.
  7. Dodaj płaską łyżkę mąki, następnie namoczone grzyby i dusz przez 10 min.
  8. Dodaj śmietankę, przypraw solą i pieprzem, gotuj do zgęstnienia.
  9. Na rozgrzanym oleju smaż placki, przewracając je na drugą stronę.
  10. Podawaj placki z sosem grzybowym
Placki z kiszonej kapusty i ziemniaków

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Placki z kiszonej kapusty i ziemniaków, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up