Przepis na bigos z białej kapusty

Bigos z białej kapusty to klasyczne danie polskiej kuchni, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów. W moim przepisie wykorzystamy świeżą białą kapustę, soczyste mięso oraz aromatyczne przyprawy. To idealny wybór na rozgrzewający posiłek, który zadowoli wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wyciąć głąb z 1,5 kg białej kapusty.
  2. Pokroić 1 dużą cebulę w kostkę.
  3. Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy/oleju, dodać cebulę, smażyć chwilę.
  4. W dużym garnku wlać 500 ml zimnej wody do kapusty.
  5. Dodać 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 15 g moczonych grzybów, 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki cukru.
  6. Wymieszać kapustę z cebulą.
  7. Dodać na patelnię 0,5 kg posolonego i popieprzonego mięsa wieprzowego, smażyć do zmiany koloru.
  8. Dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki i 100 ml białego wina, gotować aż alkohol wyparuje.
  9. Dodać 1 łyżkę mąki, smażyć przez 5 minut.
  10. Wlać 200 ml ciepłej wody do mięsa, dusić 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
  11. Przykryć i dusić kapustę do miękkości (ok
  12. Gdy woda odparuje, dodać 200 ml gorącej wody.
  13. Dodać 100 ml przecieru pomidorowego, posolić do smaku, dusić 10 minut.
  14. Na koniec dodać 1 łyżkę octu winnego i posiekany koperek.
  15. Smacznego!
Przepis na bigos z białej kapusty

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Przepis na bigos z białej kapusty, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up