Przepis na bigos z białej kapusty

Bigos z białej kapusty to klasyczne danie polskiej kuchni, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów. W moim przepisie wykorzystamy świeżą białą kapustę, soczyste mięso oraz aromatyczne przyprawy. To idealny wybór na rozgrzewający posiłek, który zadowoli wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę!
Składniki
Przygotowanie
- Wyciąć głąb z 1,5 kg białej kapusty.
- Pokroić 1 dużą cebulę w kostkę.
- Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy/oleju, dodać cebulę, smażyć chwilę.
- W dużym garnku wlać 500 ml zimnej wody do kapusty.
- Dodać 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 15 g moczonych grzybów, 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki cukru.
- Wymieszać kapustę z cebulą.
- Dodać na patelnię 0,5 kg posolonego i popieprzonego mięsa wieprzowego, smażyć do zmiany koloru.
- Dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki i 100 ml białego wina, gotować aż alkohol wyparuje.
- Dodać 1 łyżkę mąki, smażyć przez 5 minut.
- Wlać 200 ml ciepłej wody do mięsa, dusić 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Przykryć i dusić kapustę do miękkości (ok
- Gdy woda odparuje, dodać 200 ml gorącej wody.
- Dodać 100 ml przecieru pomidorowego, posolić do smaku, dusić 10 minut.
- Na koniec dodać 1 łyżkę octu winnego i posiekany koperek.
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Przepis na bigos z białej kapusty, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również