Ptysie z pieczarkami i serem żółtym

Ptysie z pieczarkami i serem żółtym to doskonałe danie, które łączy wyjątkowy smak i prostotę przygotowania. Te lekkie, chrupiące wypieki wypełnione są aromatycznym nadzieniem z pieczarek i topniejącego sera, co czyni je idealną przekąską na każdą okazję. Zaskocz swoich gości tym przysmakiem!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 2 cebule i 500g pieczarek w plasterki.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy.
  3. Dodaj cebulę, gotuj 5 minut, dodaj 1 łyżeczkę cukru i sól, gotuj 15-20 minut, aż się skarmelizuje.
  4. Dodaj pieczarki, gotuj 10-15 minut, dodaj 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżkę sosu sojowego i świeży tymianek, gotuj 2-3 minuty.
  5. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Rozwałkuj 1 arkusz ciasta francuskiego, pokrój na 6 kawałków.
  7. Podziel 1 szklankę (100g) startego sera cheddar lub gruyère oraz mieszankę pieczarkową.
  8. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem, złoż ciasto na pół, zaciśnij brzegi widelcem.
  9. Ponownie posmaruj jajkiem, posyp tartym parmezanem.
  10. Piecz w 200°C przez 15-20 minut, aż będą złociste.
Ptysie z pieczarkami i serem żółtym

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ptysie z pieczarkami i serem żółtym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up