Ptysie z pieczarkami i serem żółtym

Ptysie z pieczarkami i serem żółtym to doskonałe danie, które łączy wyjątkowy smak i prostotę przygotowania. Te lekkie, chrupiące wypieki wypełnione są aromatycznym nadzieniem z pieczarek i topniejącego sera, co czyni je idealną przekąską na każdą okazję. Zaskocz swoich gości tym przysmakiem!
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój 2 cebule i 500g pieczarek w plasterki.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy.
- Dodaj cebulę, gotuj 5 minut, dodaj 1 łyżeczkę cukru i sól, gotuj 15-20 minut, aż się skarmelizuje.
- Dodaj pieczarki, gotuj 10-15 minut, dodaj 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżkę sosu sojowego i świeży tymianek, gotuj 2-3 minuty.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Rozwałkuj 1 arkusz ciasta francuskiego, pokrój na 6 kawałków.
- Podziel 1 szklankę (100g) startego sera cheddar lub gruyère oraz mieszankę pieczarkową.
- Posmaruj ciasto ubitym jajkiem, złoż ciasto na pół, zaciśnij brzegi widelcem.
- Ponownie posmaruj jajkiem, posyp tartym parmezanem.
- Piecz w 200°C przez 15-20 minut, aż będą złociste.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ptysie z pieczarkami i serem żółtym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również