Tiramisu w Pucharkach na 6 Porcji

Tiramisu w Pucharkach to elegancka i łatwa wersja klasycznego włoskiego deseru, idealna na każdą okazję. W tej recepturze połączymy aksamitny serek mascarpone z kawą oraz biszkoptami, tworząc pyszne warstwy smaków. Przygotowując sześć porcji, zaskoczymy swoich gości nie tylko smakiem, ale i efektownym podaniem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wyparzyć 6 żółtek w misce.
  2. Utrzeć żółtka z 6 łyżeczkami cukru pudru, aż powstanie jasny krem.
  3. Dodać 500 g mascarpone (w temperaturze pokojowej) i wymieszać.
  4. Ubić 6 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Delikatnie połączyć krem mascarpone z ubitą pianą z białek (wolne obroty).
  6. Zaparzyć espresso z odrobiną amaretto.
  7. Namoczyć biszkopty w mieszance espresso z amaretto.
  8. W kieliszkach układać warstwami: biszkopty, krem, kakao.
  9. Powtórzyć warstwy, kończąc na kremie i posypując kakao.
  10. Schłodzić w lodówce przed podaniem
Tiramisu w Pucharkach na 6 Porcji

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Tiramisu w Pucharkach na 6 Porcji, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up