Biszkopt z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną

Biszkopt z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną to wyjątkowy deser, który łączy w sobie delikatność biszkoptu z soczystością jabłek oraz lekkością bitej śmietany. Ten przepis jest idealny na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po przyjęcia. Dzięki warstwom smaków i tekstur, stanowi doskonałą ucztę dla podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij 4 jajka z 1/2 szklanki cukru przez 15 min
  2. Wymieszaj 3/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  3. Dodaj 2 łyżki oleju do ubitych jajek, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę.
  4. Wylej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 20-30 min w 160-155°C.
  5. W międzyczasie przygotuj 2 kg jabłek: obierz, pokrój, duś z sokiem z cytryny i 2 szklankami wody przez 5 min.
  6. Dodaj 2 galaretki, wymieszaj, a następnie wystudź.
  7. Nasącz upieczony biszkopt ponczem (1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, 3-4 łyżki soku z cytryny).
  8. Wyłóż jabłka na nasączony biszkopt, wstaw do lodówki.
  9. Ubij 750 ml śmietanki z 2-3 łyżkami cukru i 2 śmietan-fixami, nałóż na jabłka.
  10. Przykryj drugim biszkoptem, nasącz resztą ponczu, wstaw do lodówki.
  11. Przygotuj polewę z czekolady mlecznej i białej z olejem rzepakowym, polej ciasto.
  12. Wstaw do lodówki na kilka godzin przed krojeniem
Biszkopt z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Biszkopt z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up