Boeuf Stroganow z Polędwicy Wieprzowej

Boeuf Stroganow z Polędwicy Wieprzowej to wyjątkowa wariacja klasycznego dania, które łączy soczystość mięsa z aromatycznymi przyprawami i wyjątkowym sosem. W tej wersji skupimy się na delikatnej polędwicy wieprzowej, wzbogaconej o kremowy sos na bazie śmietany, cebuli i grzybów. To idealny przepis na elegancki obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Polędwicę wieprzową pokrój na cienkie plasterki
  2. Przełóż do miseczki, posyp solą, słodką papryką, polej oliwą z oliwek i natrzyj
  3. Odstaw na 20 minut
  4. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i masło
  5. Smaż polędwiczki przez 5-7 minut, następnie zdejmij z patelni
  6. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w półplasterki cebulkę szalotkę
  7. Dodaj pokrojone na pół plasterki pieczarki, smaż do zrumienienia, przypraw solą i pieprzem
  8. Włóż polędwiczki z powrotem, dodaj rozdrobnione pomidory pelati
  9. Duś przez 10 minut, na koniec dodaj śmietankę 30%
  10. Dla smaku dodaj sos chili lub tabasco
  11. Podawaj posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem
  12. Serwuj z pieczywem, ryżem lub puree.
Boeuf Stroganow z Polędwicy Wieprzowej

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Boeuf Stroganow z Polędwicy Wieprzowej, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up