Cannelloni z Mięsem Mielonym i Szpinakiem

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem to pyszna potrawa kuchni włoskiej, która łączy w sobie delikatny makaron, aromatyczne nadzienie oraz kremowy sos. Przygotowanie tego dania wymaga precyzji, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie starania. Doskonałe na rodzinny obiad lub specjalną okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę i czosnek.
  2. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę, a po jej zeszkleniu czosnek.
  3. Dodać łyżeczkę słodkiej i ostrej papryki, podsmażyć minutę.
  4. Dodać 500g mielonego mięsa, przyprawy (cukier, rozmaryn, paprykę) i pół szklanki przecieru pomidorowego.
  5. Dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
  6. Przygotować sos: zmieszać szklankę przecieru pomidorowego, łyżeczkę oregano, 2 łyżki oliwy i świeżą bazylię.
  7. Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę sosu.
  8. Nadziewać cannelloni farszem i układać w naczyniu.
  9. Resztę sosu wylać na cannelloni, dodać kulki mozzarelli i posypać startym serem.
  10. Dolać 3/4 szklanki wody, przykryć folią aluminiową.
  11. Piec w 200°C przez 20 minut, zdjąć folię na ostatnie 10 minut.
  12. Przed podaniem przyozdobić świeżą bazylią
  13. Smacznego!
Cannelloni z Mięsem Mielonym i Szpinakiem

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Cannelloni z Mięsem Mielonym i Szpinakiem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up