Wątróbka w sosie własnym z cebulką

Wątróbka w sosie własnym z cebulką to klasyczne danie, które łączy intensywny smak wątróbki z delikatnością duszonej cebuli. Przygotowanie tej potrawy wymaga precyzji, aby zachować soczystość wątróbki i wydobyć jej pełnię aromatu. Podany z dodatkami, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 2 cebule w półplasterki.
  2. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i smaż do zarumienienia (bez soli).
  3. Zdejmij cebulę z patelni.
  4. Umyj i osusz wątróbkę, pokrój na mniejsze kawałki, usuń błonki.
  5. Na tę samą patelnię wlej olej, wrzuć wątróbkę, smaż krótko (bez soli).
  6. Odwróć kawałki, posyp pieprzem.
  7. Dodaj podsmażoną cebulę, wymieszaj, przykryj, dusz 3-4 minuty do miękkości.
  8. Na koniec posól do smaku, spróbuj i dodaj więcej pieprzu w razie potrzeby.
  9. Opcjonalnie posyp natką pietruszki.
  10. Podawaj na gorąco z ziemniakami, surówką lub chlebem
Wątróbka w sosie własnym z cebulką

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Wątróbka w sosie własnym z cebulką, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up