Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym to doskonałe połączenie intensywnej czekolady i kremowej konsystencji orzechów. W tym przepisie odkryjesz, jak zbalansować słodycz i głębię smaku, tworząc elegancki deser, idealny na każdą okazję. Przygotowanie ciasta jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubić 5 jajek z 3/4 szkl
  2. Dodać 1/3 szkl
  3. Dodać 2,5 łyżeczki namoczonej żelatyny, a następnie orzechy laskowe.
  4. Przelać do formy, piec w 180°C przez 25-30 minut.
  5. Ubić 300-350g śmietanki z 2-3 łyżkami cukru pudru, dodać 2 łyżki kakao i 1 łyżkę namoczonej żelatyny.
  6. Rozpuścić 50g gorzkiej czekolady w 50-150ml mleka, dodać do śmietanki.
  7. Nałóż masę na wystudzone ciasto.
  8. Ozdobić orzechami laskowymi
  9. Schłodzić przed podaniem.
Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up