Ciasto z cukinii dla diabetyków

Ciasto z cukinii dla diabetyków to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, łącząca smak i zdrowotne właściwości. Wykorzystując cukinię, zamiast mąki pszennej, minimalizujemy węglowodany, co czyni potrawę bardziej przyjazną dla osób z cukrzycą. Dodając naturalne słodziki, odkryjemy nowy wymiar słodyczy, bez obaw o poziom glukozy we krwi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wydrąż cukinię (3 szklanki starte).
  2. Zetrzyj cukinię na tarce, odciśnij nadmiar wody.
  3. W misce wymieszaj: 400 g mąki, 3 łyżki kakao, 1 łyżkę kawy, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  4. W osobnej misce ubij 3 jajka z 1 szklanką cukru na puszystą masę.
  5. Połącz masy, dodaj 170 g roztopionego masła, wymieszaj.
  6. Dodaj startą cukinię, delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem.
  8. Piecz w 180°C przez 1 godzinę.
  9. Przygotuj polewę: rozpuść 100 g mlecznej czekolady w 60 ml ciepłej śmietanki.
  10. Polej wystudzone ciasto polewą.
Ciasto z cukinii dla diabetyków

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ciasto z cukinii dla diabetyków, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up