Ciasto ze Śliwkami, Budyniem i Bezą

Dziś przyrządzimy wyjątkowe ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą, które łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Soczyste śliwki doskonale komponują się z delikatnym budyniem, a chrupiąca beza wprowadza elegancję. To idealny deser na każdą okazję, który zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Przygotujmy się do pieczenia!
Składniki
Przygotowanie
- Oddziel żółtka od białek (5 jajek).
- W misie zmieszaj 3 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru pudru.
- Dodaj 250 g pokrojonego masła, 5 żółtek, 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- Wyrób ciasto na jednolitą kruszonkę.
- ¾ kruszonki wyłóż do formy, lekko dociskając.
- Piecz w 175°C przez 12 minut.
- Ubij 5 białek z szczyptą soli na sztywno.
- Stopniowo dodawaj 1 szklankę cukru, miksuj 10 minut.
- Dodaj 1 łyżkę budyniu i 1 łyżkę octu, wymieszaj.
- Na podpieczony spód ułóż połówki śliwek, posyp mąką ziemniaczaną.
- Na owoce wyłóż ubite białka, dociskając.
- Posyp resztą kruszonki.
- Piecz w 175°C przez 35-40 minut, po 15 minutach zmniejsz do 165°C.
- Po wystudzeniu podawaj
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ciasto ze Śliwkami, Budyniem i Bezą, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również