Cukinia Faszerowana Mięsem i Ryżem

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem to danie, które łączy w sobie świeżość warzyw i sycącą moc białka. Cukinia doskonale nadaje się jako baza do pysznego nadzienia, które łączy mielone mięso, aromatyczne zioła i delikatny ryż. To idealna propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Przygotujcie się na kulinarne doznania!
Składniki
Przygotowanie
- Podsmażyć 1 cebulę i 2 ząbki czosnku na oleju.
- Dodać 0,5 kg mielonego mięsa i 0,5 l sosu pomidorowego, doprawić solą, czosnkiem granulowanym.
- Wydrążyć cukinie, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, zapiekać 15 min w 180°C.
- Do farszu dodać pokrojone środki cukinii, 1 łyżeczkę jarzynki, 3 łyżki keczupu, 2 woreczki ugotowanego ryżu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 ząbki przeciśniętego czosnku, doprawić solą i pieprzem.
- Po 15 min, wylać płyny z cukinii, nałożyć farsz i dodać pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.
- Zapiekać 30 minut w 180°C (termoobieg).
- Opcjonalnie, na wierzch dodać ser żółty lub parmezan przed ostatnim zapieczeniem
- Podawać pokrojoną na kawałki
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Cukinia Faszerowana Mięsem i Ryżem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również