Cukinia Faszerowana Mięsem i Ryżem

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem to danie, które łączy w sobie świeżość warzyw i sycącą moc białka. Cukinia doskonale nadaje się jako baza do pysznego nadzienia, które łączy mielone mięso, aromatyczne zioła i delikatny ryż. To idealna propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Przygotujcie się na kulinarne doznania!

Składniki

Przygotowanie

  1. Podsmażyć 1 cebulę i 2 ząbki czosnku na oleju.
  2. Dodać 0,5 kg mielonego mięsa i 0,5 l sosu pomidorowego, doprawić solą, czosnkiem granulowanym.
  3. Wydrążyć cukinie, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, zapiekać 15 min w 180°C.
  4. Do farszu dodać pokrojone środki cukinii, 1 łyżeczkę jarzynki, 3 łyżki keczupu, 2 woreczki ugotowanego ryżu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 ząbki przeciśniętego czosnku, doprawić solą i pieprzem.
  5. Po 15 min, wylać płyny z cukinii, nałożyć farsz i dodać pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.
  6. Zapiekać 30 minut w 180°C (termoobieg).
  7. Opcjonalnie, na wierzch dodać ser żółty lub parmezan przed ostatnim zapieczeniem
  8. Podawać pokrojoną na kawałki
Cukinia Faszerowana Mięsem i Ryżem

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Cukinia Faszerowana Mięsem i Ryżem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up